lohud.com

Sponsored by:

Return to Vietnam

A veteran, his daughter, their journey

Ho Ho Ho Chi Minh City: Vietnam veteran plays Santa Claus

November
27

“Doc” Bernie Duff, a member of Rockland County’s Vietnam Veterans of America, is gearing up for the annual tradition he started after moving to Vietnam last year: dressing up as “No En,” Santa Claus, and visiting disabled and poor Vietnamese children at local schools and institutions. You can read about his plans on his blog by clicking here.
berniesanta.jpg

By the way, Duff’s blog also alerted me to the fact that Doc Bao Truc Tuyen, an online Vietnamese newspaper, has apparently borrowed my story about him. I can’t read Vietnamese, and the online translation sites aren’t very helpful, so I’ll have to take Duff at his girlfriend’s word that most of this story is from my reporting. (Not sure how I feel about this, but my father certainly appreciated the plethora of pirated movies available in Vietnam, which is a similar issue…)

Well, if anyone can read Vietnamese, check it out for yourself and let me know if the stories are the same.

****************************************************************

VĂN HÓA

Đi tìm sá»± bình yên ở nÆ¡i từng xảy ra chiến tranh   20/11/2007
 
Bernie Duff đến Việt Nam ngày 12/1/1969, đúng ngày sinh lần thứ 19 của anh trong phiên chế một đơn vị quân y. Hình ảnh đập vào mắt anh hôm ấy là cảnh tượng ba thanh niên bị nghi là Việt Cộng bị thương đang bị treo ngược trên cây và bị bỏ mặc cho đến chết.

20 tuổi, Duff trở về nước, mang theo những kí ức khủng khiếp về cuộc chiến, chúng đeo đẳng anh suốt những năm tháng tiếp theo của cuộc đời. Cũng như rất nhiều cựu binh Mỹ từ Việt Nam trở về, Duff rất khó hoà nhập vào cuộc sống trên quê hương mình.

 

Sau khi được điều trị về tâm lý, anh được nhận vào làm cho một cơ quan chính phủ có nhiệm vụ giúp các cựu binh khác tìm kiếm công ăn việc làm ở bang Michigan. Công việc này cho anh cơ hội được chứng kiến hoàn cảnh của những người từ cuộc chiến trở về. Nhưng chia sẻ những chấn thương thể xác và tâm hồn họ chỉ càng làm cho tình trạng của anh thêm tồi tệ.

 

Cách đây 7 năm, Duff phải nghỉ mất sức để hưởng trợ cấp xã hội và tham gia chương trình điều trị Hội chứng rối loạn tâm lý sau chấn thương (PTSD) của Bộ Cựu binh Mỹ. Năm 2002, trong một chương trình do Viện tổ chức, anh bắt đầu vẽ những bức tranh đầu tiên về đề tài chiến tranh Việt Nam. Trước đó, Duff đã cố né tránh chủ đề này vì sợ rằng chúng sẽ dày vò hơn nữa.

Tuy nhiên, khi Ä‘i vào công việc, anh ngạc nhiên nhận thấy nó lại có tác dụng trị liệu, giúp cho tâm hồn anh khuây khoả. Anh nói: “Tất cả những kí ức Ä‘en tối ấy cứ trào ra và hiện lên trên bức tranh, và nếu tôi muốn thay đổi cái kí ức của mình trên tấm toan thì tôi cÅ©ng có thể làm việc đó. Cây cọ vẽ giúp cho tôi có quyền kiểm soát bức tranh”.

Năm 2005, do một sự tò mò, Duff đã quay trở lại Việt Nam cùng với một nhóm bạn bè và đồng đội ở quận Rockland. Chuyến đi đã làm anh thay đổi hoàn toàn. Năm ngoái, anh quyết định khăn gói trở lại Việt Nam, nơi anh chuẩn bị cưới một cô gái Việt có tên là Bùi Bảo Anh mà anh đã làm quen và yêu nhau qua Internet.

Duff và Bảo Anh có kế hoạch tiến hành một chuyến đi từ Thành phố Hồ Chí Minh đến Hà Nội nhằm gây quĩ giúp đỡ các trẻ em bị tàn tật vì chất độc da cam. Ngoài ra, hai người còn đến tặng quà cho các em nhỏ làm nghề bới rác tại Trà Vinh, đóng vai ông già Nôen mang quà cho học sinh.

 

Chi phí cho hoạt động từ thiện được lấy từ tiền trợ cấp bảo hiểm xã hội và tiền bán tranh của Duff, cũng như một số khoản đóng góp của các cựu binh và các nhà hảo tâm Mỹ. Ngoài ra còn có phần đóng góp của Bảo Anh từ khoản thu nhập hướng dẫn viên du lịch.

Căn há»™ của hai người ở TP Hồ Chí Minh giờ đây có treo các bức tranh của Duff vẽ về Việt Nam trong chiến tranh và cả trong hoà bình hiện nay. Duff cho biết tuần trÆ°á»›c anh vừa kỉ niệm 1 năm ở Việt Nam. Anh nói: “Chiến tranh đã qua rồi. Tôi thích sống ở đây. Giờ đây tôi Ä‘ang ở nhà của mình.

This entry was posted on Tuesday, November 27th, 2007 at 10:35 pm by Nicole Neroulias. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
Category: Vietnam veterans, Vietnam veterans

|

Advertisement

Advertisement
About this blog
"Return to Vietnam" chronicles the journey of Col. Andonios Neroulias USA (Ret.) of Briarcliff Manor, NY, joined by his daughter, staff writer Nicole Neroulias, to the country he fought in 40 years ago. They are traveling with Vietnam veterans and Rotarians from Rockland County and other parts of the country. Check this blog for daily posts, photos, recordings and slideshows about their experiences.
About the authors
Nicole and Andonios Neroulias

Nicole Neroulias grew up in Briarcliff Manor, NY, and graduated from Cornell University and the Columbia University Graduate School of Journalism. She has covered religion and city news in Cyprus, Connecticut and California, where she earned several fellowships and prizes, including a national Religion Newswriters Association award. She joined The Journal News in early 2007 and also teaches journalism at Columbia.

Col. Andonios Neroulias emigrated from Greece in 1956 and was commissioned an officer through the ROTC program of the City College of NY. From 1967-68, he served in Vietnam with the U.S. Army's 25th Infantry (Tropic Lightning) Division, whose main base was in Cu Chi, known for its intricate Viet Cong tunnels. Among his military awards are the Legion of Merit, the Bronze Star, the Meritorious Service Medal and the Combat Infantryman Badge. He is retired from the U.S. Army Reserve and lives in Briarcliff Manor, NY.
Vietnam Map
VietnamLinks

Monthly Archives